Prefab house, container or tiny house on wheels on rustic land in Portugal: is it allowed?
Updated on
Short answer: the type of house doesn't change the rules. A prefab or modular house, a container or a mobile home that stays on the land to be lived in counts as construction under Portuguese law. It needs the council's prior approval and is only possible where the PDM allows housing. On rustic land, that is the exception.
Got a plot in mind? Mark it on the map and see straight away, free and without an email, which PDM zone it is in and whether REN, RAN or wildfire risk apply.
Why "it has no foundations" isn't enough
Portugal's building law (RJUE, Decree-Law 555/99) treats as a building anything incorporated into the ground on a permanent basis. The national planning commission's Recommendation CNT 1/2019 lists what councils look at:
- connection to water, sewage, electricity or gas;
- sitting on pillars, pads or posts, even removable ones;
- lasting use (living there), not a temporary stop.
Wheels don't change this: a tiny house on wheels connected to services and used as a home is treated as construction. Algarve councils such as Olhão and Silves have publicly warned that mobile homes need a licence before they are installed.
What matters first: the PDM
Before the type of house, the question is whether the PDM allows housing in that land category. On agricultural or forest land, a new house usually needs hard conditions (for example being a farmer and owning a minimum area that can reach several hectares). In scattered-building zones or urban land, a prefab follows the same route as a brick house: a design, a licence or prior notice, and the size and height rules.
On top of the PDM come REN (ecological reserve), RAN (protected farmland) and wildfire hazard: in high and very high hazard classes, new buildings outside villages are generally banned.
What about a campervan parked on my land?
A campervan or caravan is a vehicle, and a short stay is not construction. But if it stays permanently, connected to water, power or a septic tank and used as a home, the council can treat it as unlicensed building work. Many councils regulate this in their own by-laws.
What can go wrong
- A stop order and removal order from the council, plus a fine.
- No permanent electricity or water connection without a licence.
- Resale problems: an unlicensed structure can't be registered or sold as a house.
How to check before you buy
- Find the plot's PDM category and constraints (REN, RAN, wildfire).
- Read what the PDM regulation allows in that category.
- Ask the council for a prior information request (PIP) for the house you want, with the model and its position.
A Checkplot report does steps 1 and 2 for you across the whole plot, in English, and says plainly what the land allows.
Frequently asked questions
Does a prefab house need planning permission in Portugal?
Yes, if it stays on the land permanently as a home. It goes through the same prior control as a traditional build (licence or prior notice).
Does a tiny house on wheels avoid the licence?
Not necessarily. If it is connected to water, power or sewage and used as a lasting home, the council can treat it as construction.
Can I put a container on rustic land?
Only if the PDM allows that use in the plot's category and the council approves it. Farm-support structures may have their own rules; as a home, housing rules apply.